Uvod

Prava strategija za najboljše rezultate

Uvod v optimizacijo za iskalnike

Najpomebnejši elementi pri optimizaciji

Kako iskalniki rangirajo spletne strani

Razlika med iskalnikom in imenikom

Kaj pomeni neetična optimizacija za iskalnike

RAZLIKA MED ISKALNIKI IN IMENIKI


Preden optimirate vašo spletno stran za iskalnike, je potrebno vedeti tudi razliko med iskalniki in imeniki. Tehnike, ki jih uporabljate za višje rangiranje v iskalnikih, morda ne bodo delovale v imenikih.

 

Kaj je iskalnik?

Iskalniki pri svojem delu uporabljajo programsko opremo za indeksacijo, imenovano robots (roboti) ali spiders (pajki). Ti programi nenehno preiskujejo svetovni splet v želji da najdejo nove spletne strani oziroma zaznavajo spremembe pri obstoječih.

Pajki gredo od domene do domene (domena je spletni naslov - npr. studiostyle.si, URL imenujemo celotni naslov spletne strani, npr. http://www.studiostyle.si), dokler ne preiščejo celotnega območja, ki ga pokrivajo.Naš največji iskalnik najdi.si poskuša pokriti celotno slovensko območje, največji svetovni iskalnik Google, pa kar celotni svetovni splet. Za "en krog" po spletu, Google potrebuje okoli 14 dni.

Ko pajek iskalnika pride do določene spletne strani, poskuša zaznati in prebrati celotno vsebino na spletni strani (vključno s podstranmi). Po opravljenem branju, se bo odpravil na vse povezave, ki kažejo iz spletne strani ven (izhodne povezave).

Iskalnik se v korist osvežitve podatkov periodično vrača na spletne strani. Kot smo že povedali, je rangiranje spletnih strani v rezultatih iskanj odvisno od matematičnih izračunov.

 

Kaj je to spletni imenik?

Spletni imeniki za indeksacijo ne uporabljajo pajkov. Če boste vašo spletno stran vpisali v spletni imenik, bodo o tem ali bo vaša spletna stran v imenik sprejeta ali ne odločali ljudje (v kvalitetnih imenikih o vpisu določene spletne strani odločajo ljudje - se to ne zgodi avtomatično).

Spletni imeniki so običajno razdeljeni na več kategorij, vašo spletno stran pa morate vpisati v najprimernejšega (tudi z najprimernejšim naslovom in opisom vaše spletne strani). Če tega ne storite, bo vaša spletna stran najverjetneje zavrnjena. Kategorija v imeniku določa panoge in dejavnosti, ki naj bi jih spletne strani predstavljale. Torej, če vaša spletna stran predstavlja naprimer podatke o računalniških tečajih, boste spletno stran vpisali pod npr. Slovenija > Izobraževanje > Računalništvo. Kategorije se od imenika do imenika razlikujejo, zato je potrebno pred objavo preučiti možnosti, ki jih nudi določen imenik in se odločiti za najprimernejšo. Določeni imeniki nudijo tudi možnost večkratnega vpisa. V tem primeru lahko spletno stran vpišemo tudi v splošnejše kategorije (v zgornjem primeru bi bilo to npr. samo Slovenija > Izobraževanje).

Največji iskalnik v Sloveniji je Najdi.si (tudi najbolj obiskana slovenska spletna stran), največji slovenski imenik pa Matkurja.com.