Optimizacija za iskalnike

Kako začeti

Top 10 optimizacija

Splošni nasveti o optimizaciji

Pomebnost veljavnosti HTML kode

Kontrolni seznam

Nasveti za vpis v iskalnike in imenike

PageRank

NASVETI ZA VPIS V ISKALNIKE IN IMENIKE


Za neko spletno stran lahko rečemo, "da je na internetu" šele, ko jo spletni uporabniki lahko tudi tam najdejo. Našo spletno stran imamo lahko postavljeno na nekem strežniku, pa vendar če spletne strani nismo tudi "uradno" objavili, je ne bo videl in našel nihče (razen tistih, ki vedo točen naslov - torej vaši znanci).

Torej, da je vaša spletna stran tudi uradno objavljena na svetovnem spletu, jo morate najprej vpisati v iskalnike in imenike. Najpomebnejši slovenski spletni imeniki so:

najdi.si, matkurja.com in slowwwenia.com

Najpomebnejša (in največja) svetovna spletna imenika sta:

dmoz.org in dir.yahoo.com

Spletni imeniki so zelo pomebni tudi za pridobivanje povezav na vašo spletno stran (vsak imenik, v katerega ste vpisali vašo spletno stran, vsebuje povezavo do vaše strani) in s tem tudi višanje vrednosti vaše spletne strani v iskalnikih. Vpisovanje v imenike lahko poteka ročno (v vsak imenik posebej) ali avtomatično (en vpis opravi lahko na stotine vpisov).

Avtomatične vpise lahko na spletu dobite plačljive ali brezplačne. Avtomatični vpis zelo odsvetujemo, ker lahko trajno (in bistveno) škodi kasnejšim uvrstitvam vaše spletne strani v iskalnikih. V podrobnejšo razlago se ne bomo spuščali, povemo pa naj, da imajo nekateri iskalniki tak vpis za goljufanje in vašo spletno stran kaznujejo z nižjimi uvrstitvami. Prav tako vašo spletno stran kaznujejo tudi, če ima imenik, ki je v iskalniku kaznovan povezavo do vaše spletne strani. Torej avtomatičnemu vpisu spletne strani v iskalnike in imenike recite NE.

Ročni ali manualni vpis v iskalnike ter imenike zahteva nekaj več časa in truda, vendar pa so rezultati učinkoviti in sigurnejši. Spletno stran, v večini primerov v imenik vpišete tako, da v imeniku navigirate do najprimernejše kategorije in kliknete "dodaj povezavo" (ali dodaj stran, ipd.) - v angleščini se povezava največkrat imenuje "add a site" ali "suggest a site". Nato ispolnete preprost obrazec in kliknete "potrdi". Spletni imeniki, ki jih urejajo ljudje (niso avtomatični), so veliko kvalitetnejši in tudi v iskalnikih veliko vrednejši. Zaradi tega, lahko do dejanske objave vaše spletne strani (od trenutka izpolnitve obrazca) v tem imeniku traja tudi do nekaj tednov.

Seveda nekaj tednov (lahko tudi mesecev) potrebujejo tudi iskalniki, da vse te povezave zaznajo, zato ... bodite potrpežjivi in ne pričakujte rezultatov čez noč.

Več o vpisu v iskalnike ter imenike, si lahko pogledate v poglavju Koristni nasveti > Vpis spletne strani v iskalnike in imenike.