Optimizacija za iskalnike

Kako začeti

Top 10 optimizacija

Splošni nasveti o optimizaciji

Pomebnost veljavnosti HTML kode

Kontrolni seznam

Nasveti za vpis v iskalnike in imenike

PageRank

POMEBNOST VELJAVNOSTI HTML KODE


Veliko lastnikov spletnih strani spregleda pomebnost veljavnosti HTML kode (validate = veljavnost ... kar pomeni, da je HTML koda veljavna po W3C standardih).

 

Kaj je to veljavna HTML koda?

Velika večina spletnih strani, je napisana v HTML kodi. Kot vsak programski jezik, ima tudi HTML svoja slovnična pravila, besednjak ter sintakse in od vsakega HTML dokumenta, se pričakuje, da ta pravila spoštuje.

Kot vsak drug programski jezik, se tudi HTML nenehno spreminja in dopolnjuje. Ker pa je HTML s časom postal relativno zapleten jezik, je tudi zelo lahko storiti napake. HTML dokument, ki ne upošteva sprejetih uradnih sprememb, se imenuje neveljaven HTML (invalid HTML code).

 

Zakaj je veljavnost HTML kode pomebna?

Iskalniki se morajo pri svojem branju "prebijati" skozi HTML kodo in nato tudi izluščiti kodo (programski jezik) od same vsebine (besedila, ki se nahaja na spletni strani). Če ima vaša spletna stran v HTML kodi napake, obstoja velika možnost, da iskalnik ne bo našel celotne vsebine, ki se nahaja na vaši spletni strani.

Programi za iskanje, ki jih uporabljajo iskalniki spoštujejo HTML standarde, zato lahko spletno stran v celoti preiščejo le v primeru, ko tudi ta spoštuje veljavne standarde.

Čeprav se večji iskalniki lahko spoprimejo z manjšimi napakami v HTML kodi, lahko vseeno že ena manjkajoča poševnica v HTML kodi pomeni razlog neobstoja spletne strani v iskalnikih. Če določene značke niso pravilno zaključene, ali celo manjkajo, lahko iskalniki zaradi tega prezrejo celotno vsebino na spletni strani.

 

Kako lahko preverite veljavnost HTML-ja?

HTML veljavnost lahko preverite z različnimi programskimi orodji za pregled veljavnosti (HTML validatorji) ali na številnih spletnih straneh. Najbolje bo, če veljavnost preverite kar pri tistemu, ki pravila sprejema, v našem primeru W3C (W3C = World Wide Web Consortium): HTML validator. Čeprav vse napake ne vplivajo na rangiranje spletnih strani v iskalnikih, lahko nekatere povzročijo, da se bodo iskalniki ognili vaši spletni strani.

Veljavna HTML koda omogoča iskalnikom lažje delo pri indeksaciji vaše spletne strani, zato bi morali poskrbeti vsaj za odpravo največjih napak.