Optimizacija za iskalnike

Kako začeti

Top 10 optimizacija

Splošni nasveti o optimizaciji

Pomebnost veljavnosti HTML kode

Kontrolni seznam

Nasveti za vpis v iskalnike in imenike

PageRank

SPLOŠNI NASVETI O OPTIMIZACIJI SPLETNIH STRANI ZA ISKALNIKE


V povezavi s stvarmi, ki jih je treba narediti, moramo biti pozorni tudi na stvari, ki jih ne smemo narediti, oziroma jih moramo uporabljati pravilno.

 

Ne uporabljajte okvirjev

Če je le mogoče, se izdelavi spletne strani z uporabo okvirjev izognite. Mnogo iskalnikov ima težave z branjem vsebine na spletnih straneh, ki uporabljajo okvirje, nasplošno pa je z uporabo okvirjev, zelo težko doseči visoke rezultate v iskalnikih.

Največji iskalnik Google za okvirje pravi: "Razlog zaradi katerega vaša spleta stran morda ne bo vključena v Googlove rezultate iskanj, je uporaba okvirjev na vaši spletni strani. Google podpira okvirje le do območja, do katerega lahko. Okvirji iskalnikom povzročajo težave pri branju vsebine, določanju povezav, itn., iz razloga, ker okvirji ne spadajo med normalne konceptualne modele spletnih strani (vsaka podstran se odziva na isti URL)."

Yahoo daje zelo podobno izjavo: "Yahoo sledi HREF povezavam, ne sledi pa SRC povezavam. To pomeni, da Yahoo ne prejme in indeksira individualnih okvirjev znotraj spletne strani, ki so naslovljeni s SRC povezavami."

Če imate željo, da bo vaša spletna stran v iskalnikih uvrščena visoko, potem okvirjev ne uporabljajte.

 

Izogibajte se uporabi Flasha in drugih multimedijskih elementov

Velika večina iskalnikov, Flash elementov ne zmore prebrati. Če želite imeti spletno stran z visokimi rangiranji v iskalnikih, se Flash strani, kot celoti ognite (največji iskalnik Google, že dolgo časa napoveduje, da je zmožnost branja Flash strani takorekoč pred vrati - to se do sedaj še ni zgodilo (julij 2006).

 

Izogibajte se uvodnim stranem

Nekatere spletne strani uporabljajo kot svojo uvodno (index) stran, sliko (ali Flash animacijo) z napisom "Dobrodošli na naši spletni strani" in povezavo na njihovo "pravo" spletno stran. Tega ne delajte. Iskalniki dajejo največjo vrednost prav index (uvodni) strani na določeni domeni, zato je najbolje, če je ta stran že "pokrita" z besedilom in ključnimi besedami. Prav tako, lahko nekateri iskalniki povezavo do podstrani zgrešijo. Za nameček pa, večina spletnih uporabnikov uvodnih strani ne mara (navkljub dobri veri nekaterih lastnikov spletnih strani).

 

Izogibajte se dinamičnim spletnim stranem

Baze podatkov in dinamično generirane spletne strani so izredna orodja za upravljanje velikih spletnih strani. Predstavljajte si, koliko dela (in ljudi) bi bilo potrebno za upravljanje kakšne večje spletne strani (npr. New York Timesa) brez baze podatkov. Na žalost, pa so dinamične spletne strani prava nočna mora za iskalnike, saj le-te dejansko ne obstajajo, dokler jih nekdo ne prikliče.

Nekateri iskalniki lahko dinamične spletne strani indeksirajo do določene meje. Tudi pri Google-u pravijo, da imajo z dinamično generiranimi spletnimi stranmi velike težave: "Google je zmožen prebirati dinamično generirane strani, vendar pa je večja možnost, da se na takih straneh pajek "zlomi", zato smo število indeksacij pri dinamičnih spetnih straneh omejili".

 

Omogočite iskalnikom, da indeksirajo vašo spletno stran

Iskalniki nimajo takih zmožnosti kot brskalniki (pregledovalniki spletnih strani, kot so npr. Internet Explorer, Firefox, Opera, Netscape Navigator,...). V bistvu vidijo iskalniki vašo spletno stran zelo podobno kot tekstovni brskalniki (brskalniki, ki niso zmožni prikazovanja slik tako, da v njih vidimo samo besedilo, ki se nahaja na spletnih straneh). Iskalniki imajo radi besedilo, besedilo in še več besedila. Tako npr. ignorirajo besedilo, ki se nahaja v sami sliki, berejo pa lahko <IMG ALT> značke, ki služijo za opis določene slike.

To pomeni, da iskalniki niso zmožni uporabljati tehnologije, ki jo uporabljajo običajni brskalniki, ko berejo vašo spletno stran. Če vaša spletna stran vsebuje preveč Flasha, DHTML-ja, piškotkov, JavaScripta, gesel za dostop do določene vsebine, itd., obstoja velika možnost, da vaše spletne strani ne bodo mogli pravilno indeksirati.

 

Izogibajte se posebnim znakom v vašem URL-ju (spletnem naslovu)

Večina iskalnikov ima probleme z indeksacijo spletnih strani, katerih URL vsebuje posebne znake. Sledeči znaki so najbolj znani kot "search-engine-spider-stoppers" (zaustavljalci iskalnikov):

in (&) znak za dolar ($)
znak za je enako (=)
znak za procente (%)
vprašaj (?)

Ti znaki so najpogosteje najdeni v dinamično generiranih spletnih straneh. Iskalnikom ti znaki sporočajo, da obstaja možnost neskončnega ponavljanja na spletni strani. Iz tega razloga nekateri iskalniki spletne strani s temi znaki ignorirajo.

 

Izberite ponudnika gostovanj s hitrimi in zanesljivimi strežniki

Vaša spletna stran, naj bi gostovala na zanesljivem strežniku (računalnik na katerem je vaša spletna stran postavljena). V naspretnem primeru, se lahko zgodi, da strežnik v trenutku, ko bi si iskalnik želel obiskati vašo spletno stran, ne bo delal. Če se vaša spletna stran ni zmožna odzvati, ko jo iskalnik želi obiskati, v tem iskalniku ne bo indeksirana. Še huje, če je vaša spletna stran že indeksirana in iskalnik pri ponovnem obisku ugotovi, da se vaša spletna stran ne odziva, bo stran smatral kot nedelujočo in obstajala bo verjetnost, da bo spletno stran izključil iz svoje baze podatkov. Ključnega pomena je, da svojo spletno stran gostite na strežnikih, pri katerih so "okvare" bolj izjema kot pravilo.

Največji iskalniki imajo zelo veliko dela, saj naj bi v kar najkrajšem času indeksirali od 4-6 miljard spletnih strani (in želijo si jih indeksirati čim več). Če ima torej strežnik, ki gosti vašo spletno stran slabo (počasno) povezavo z internetom, obstoja možnost, da vašo spletno stran največji iskalniki sploh ne bodo indeksirali.