Optimizacija za iskalnike

Kako začeti

Top 10 optimizacija

Splošni nasveti o optimizaciji

Pomebnost veljavnosti HTML kode

Kontrolni seznam

Nasveti za vpis v iskalnike in imenike

PageRank

PAGE RANK


 

Kaj je PageRank

PageRank je Googlov sistem določanja "popularnosti" spletnih strani in je eden od najpomebnejših dejavnikov, ki jih iskalniki upoštevajo pri rezultatih iskanj. PageRank se določa v vrednostih od 1 do 10 (v "zakulisju" so te vrednosti veliko bolj natančne, vendar povprečnemu uporabniku ne bi povedale dosti več).

 

Kako dosežemo večjo popularnost spletne strani

Iskalniki bodo dali določeni spletni strani večji Page Rank, če bo le-ta "popularnejša". Popularnost se meri s številom vhodnih povezav (povezav, ki kažejo iz drugih spletnih strani na vašo) ... torej, več kot ima spletna stran vhodnih povezav, večji bo tudi njen PageRank. Tudi kvaliteta določene povezave ima pri tem veliko vlogo. Kvaliteto povezave določata predvsem vrednost PageRank-a strani iz katere prihaja povezava in število povezav, ki jih ta stran vsebuje. Večje kot je število povezav iz ene strani, manjša je vrednost posamezne ... povedano drugače; PageRank, ki ga določena spletna stran podeljuje spletnim stranem, na katere kažejo njene povezave, se enakomerno porazdeli med vse.

PageRank je samo eden izmed dejavnikov, ki vpliva na uvrstitve vaše spletne strani v iskalnikih (tudi drugi iskalniki (ne samo Google) uporabljajo PageRank za sistem razvrščanja spletnih strani v rezultatih iskanj, vendar je algoritem, ki jih uporabljajo za prikaz rezultatov, pri vsakem od njih nekoliko drugačen (algoritem pomeni razmerje (težo) različnih dejavnikov, ki jih iskalnik upošteva pri svojih rezultatih iskanj)).